Tannklinikk i Sentrum AS

TANNFASETTER

Porselensfasetter, skallfasetter eller tannfasetter som de også kalles, er et tynt skall som skreddersys og festes på tannens/tennenes forside slik at de ser vakrere og friskere ut. Skallet går hele veien fra tannkjøttskanten og ned til enden på tannen.

Skallfasetter (porselensfasetter/tannfasetter) anvendes når misfarging skal skjules. I tillegg benyttes skalfasetter når tennene har ujevn tannplassering eller tannform, uønskede mellomrom, glipper og åpninger som skal tettes, sprekker eller slitte fortenner.

Forenklet kan man si at tannfasader gjør sin nytte for tennene som løsnegler gjør nytte for hendene

Skallfasetter kan stort sett anvendes for alle estetiske formål da de vil skjule den underliggende tannen helt. Man bør imidlertid være klar over at man i noen tilfeller kan oppnå et like godt resultat med enklere behandlinger.

Når skallfasetter egner seg spesielt godt:

Misfarget emalje og slitte tenner.

Misfargede fortenner som ikke svarer på tradisjonell tannbleking kan behandles med skallfasetter som vil skjule de underliggende tennene fullstendig.

Slitte eller skadete fortenner får et nytt utseende ved hjelp av tannfasetter. I noen tilfeller kan skader imidlertid behandles ved hjelp av enklere midler, eks. å bygge opp tannen med kompositt.

Ujevne tenner eller mellomrom.

Ujevnheter i tennenes form og i noen tilfeller mellomrom kan korrigeres ved hjelp av tannliming som er en enklere behandling. Porselensfasetter er imidlertid et mer robust og levedyktig alternativ hvis liming ikke er tilstrekkelig.

Skjeve tenner og glipper.

Skjeve fortenner bør i første omgang behandles med tannregulering. I enkelte tilfeller kan imidlertid porselensfasetter være en raskere og enklere løsning.

Glipper og ujevn avstand mellom fortenne kan enkelt behandles ved hjelp av skallfasetter eller kompositter som vil gi et jevnere smil.

Skallfasetter kan enten produseres av det keramiske materialet porselen (porselensfasetter) eller en plastblanding (komposittfasetter).

Porselensfasetter og komposittfasett.

Porselensfasetter er de mest holdbare da de varer ca 7-15 år fram i tid. De motstår misfarging betydelig bedre enn komposittfasetter og gir et mer naturlig utseende. De produseres etter bestilling ved et bestemt laboratorium.

En komposittfasett fremstilles av tannlegen. Tannlegen lager en skulptur av materialet i tynne lag på tannen. Dette er en fordel siden dette kan gjøres ved et vanlig tannlegebesøk. Sammenliknet med porselensfasetter er prisen betydelig lavere, men kort holdbarhet (2-5 år) kan over tid resultere i en høyere sluttkostnad.

Denne siden er laget av Reale IT Consulting for Tannklinikk i Sentrum AS.
2015 © Copyright Irina Knudsen. ® Med enerett.

For timebestilling: Klikk her.